Інтерв’ю з Андрієм Калиняком, власником органічної ягідної ферми (Львівщина)

Елена Дейнеко

Інтерв’ю  з Андрієм Калиняком,
власником органічної ягідної ферми на Львівщині
та ініціатором органічного ягідного кооперативу

 

  • Андрій, ти  живеш у місті, у тебе IT бізнес. Як так скалалося, що ти тепер фермер? І чому саме  ягідна ферма?

Кажуть, що нема зле, щоб на добре не вийшло. Так склались обставини, що внаслідок деяких невдач в бізнесі у нас з партнером з’явились вільні кошти, а ідея закласти для дітей горіховий сад вже літала в повітрі. Знайшли землю в Старосамбірському районі. Частково нас «купили» краєвиди, а згодом і позитивно налаштоване місцеве населення.

Про ягоди тоді ніхто не думав, але в організаторів «Мільйон з гектару» були свої плани. Думка про те, що яйця потрібно тримати в різних корзинах була додатковим стимулом, а математика ягідника — дуже привабливою.

 

  • Твоя ферма є сертифікованою органічною. Чому ти обрав саме такий шлях – органіка? В чому ти бачиш перспективність?

 

Після того, як прийняли рішення закласти ягідник,- вирішили відвідати кілька господарств для розуміння того, куди влазимо. При візиті одного з господарств нам дали по коробочці малини для діток. Свою коробку я возив кілька днів в машині, але доці так і не дав. Перед очима були червоні мішки з «хімією». Враховуючи те, що ринок конвекційної ягоди буде рости, а ціна на ягоду падати – звернули увагу на органіку.  Доступні нам землі перебували в стані перелогів, або краще сказати: в стані майже лісу!

Цей ринок тільки розпочинає свій ріст, — і мова не про розвиток ринку в Україні – він поки що відсутній. Я маю на увазі як мінімум Європейський ринок. Хороша маржинальність тут буде зберігатись ще дуже довго.

Наше господарство знаходиться в дуже мальовничому місці. В хорошу погоду з горіхового саду буде видно Карпати. Organic Business та учасникам тренінгів у нас гарантовано сподобається. На даний момент у нас 8 гектарів органічної малини та 10 гектарів волоського горіху. В подальшому заплановано збільшення площ культурами, які будуть визначені на зборах кооперативу в рамках стратегії розвитку останнього.

  • Що було найскладнішим, коли ти лише починав запускати свою ферму? Поділися досвідом про уроки, досвід, помилки.

 Що було найскладнішим, коли ми починали нашу ферму? Та все! Прийшлось вчитись — і вчитись на своїх помилках. Нічого спільного з тим, чим займався останніх 8 років. Це і агрономія, і земельні відносини, і величезний перелік організацій, з якими приходиться співпрацювати. Особливої уваги тут заслуговують державні структури. Якби ще раз таке робили, то напевне зробили б все по іншому.

Про все це можна написати книжку під назвою: «як правильно вистрелити собі в ногу».

…Що було найскладнішим, коли ми починали нашу ферму? Та все! Прийшлось вчитись — і вчитись на своїх помилках. Нічого спільного з тим, чим займався останніх 8 років. Це і агрономія, і земельні відносини, і величезний перелік організацій, з якими приходиться співпрацювати.

 

  • Ти є ініціатором кооперативу. Розкажи, що саме створюється, задля чого, на якому ви етапі?  Зараз у вас уже склалося коло потенційних учасників. Розкажи, в чому ідея кооперативу. Чому фермер має вступити у ваш кооператив? Як це допоможе бізнесу?

На даний момент відбулись перші збори потенційних учасників кооперативу, де всі присутні погодились кооперуватись. Кооператив буде створений для того, щоб можна було в першу чергу захистити кожного учасника кооперативу від всіляких негараздів чи підстрахувати у важкі моменти. Додатковим, але не менш важливим є здешевлення препаратів, послуг та техніки. Ну і само собою це формування великої партії для отримання більшої ціни. Відмінністю нашого кооперативу буде те, що не буде асоційованих учасників.

 

  • Які поради ти би дав зараз собі самому початківцю, на старті? Що би ти зробив інакше? У плануванні, у перших кроках, в інвестиціях.

 

Порадив би відкласти на рік закладення органічного ягідника. Без жартів) Спочатку потрібно набратись знань. Все потрібно робити сплановано і поступово. В нашому випадку все робилось дуже швидко, — не хотіли втрачати рік — а дарма. Потрібно проконсультуватись у фахівців з різних напрямків, розробити проект, а тоді лише закладати насадження.

Обов’язково відвідати всі тренінги від Organic Business і взагалі все можливе навчання, що є на ринку, по вашій темі.  Знання, отримані на тренінгах, зекономлять фермерам-початківцям величезні кошти і, що не менш важливо, – вбережуть нервову систему і здоров’я загалом. Треба не боятись задавати вже практикуючим органікам і консультантам навіть самі дитячі питання. Забути про те, що щось знаєш і зробиш сам – це дорого коштує!

…Знання, отримані на тренінгах, зекономлять фермерам-початківцям величезні кошти і, що не менш важливо, – вбережуть нервову систему і здоров’я загалом..

 

  • Ти співпрацюєш із професійними агроконсультантами вже більше року. Мало хто з фермерів готовий інвестувати у агроконсультанта. Будь ласка, розкажи трохи, як саме відбувається ця співпраця? Скажи, ти задоволений? Ти бачиш, що ця інвестиція окупається? 

А іншого варіанту я і не бачу. Так склалось, що наші  агроконсультанти врятували нам насадження. Повірте, суми які витрачаються на агроконсультантів – це мізер у порівнянні з проблемами, які виникнуть без них. На жаль, зараз на ринку дуже мало  кваліфікованих агрономів, які б добре розбирались в органіці. При хорошому управляючому і знаючому агрономові має бути нагляд.

Це принцип «чотирьох очей» — коли перевіряючий, а в нашому випадку це тандем — агроконсультант та технолог, стороння організація і має свою думку щодо того, що відбувається на полі. Є технологія вирощування, і вона повинна давати результат.  Візити професіоналів на поле 2-3 рази в місяць та їхня технологічна карта, а з вашої її сторони виконання  – і можна прогнозувати результат.

 

…Повірте, суми які витрачаються на агроконсультантів – це мізер у порівнянні з проблемами, які виникнуть без них…

 

  • 9 лютого у Львові буде тренінг для фермерів —  тренінг «Як створити прибуткову  ягідну органічну ферму» Organic Business. Чому ти би рекомендував  відвідати цей тренінг?  В чому користь?

 

Обов’язково відвідайте даний тренінг. Якщо говорити про тренінг  9 лютого у Львові – це лише поверхневий аналіз того, що чекає на потенційного фермера-органіка. Але це дає можливість скласти для себе бачення цього бізнесу. Всіх підводних каменів тут не відкриють, для цього потрібно набагато набагато більше часу, ніж один день – для цього потрібні місяці та роки.  Але думаю Organic Business має, що запропонувати вже після даного заходу. І однозначно мотивація.

Спікери на тренінгах Organic Business вже пройшли кожен свій шлях і мають певний досвід. Він неоціненний і дозволить не тільки зекономити кошти і здоров’я, але й досягнути бажаного результату.

Інформацію про найближчий тренінг по створенню органічного ягідного бізнесу 9 лютого у Львові можна дізнатися тут: http://organicbusiness.com.ua/create-organic-berries-farm/ 

 

 

Напишите нам

Открыты к предложениям. Ответим на вопросы. Окажем помощь.